Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

30.11.2010.

KuVarijacije - domaći Ferrero Rocher



Kad čovek pogleda sve ove divne recepte izglasane za KuVarijacije poslednjih meseci ne može da odoli nijednom. Nije mi do sada palo napamet da Ferrero rocher može da se napravi u kućnoj varijanti. To nam je bila skupa poslastica koju smo češće dobijali na poklon nego što smo je kupovali da se sladimo. E, od sada ćemo da je pravimo sami zahvaljujući Mihaeli sa bloga LA CASA DE VAINILLA i na tome joj se zahvaljujem u svoje lično i ime svih svojih ukućana kao i drugih obožavalaca ovih slasnih kuglica!



Potrebno je:
-100g lešnik napolitanki
-150g lešnika
-200g Nutelle
-100g čokolade
-2 kašike ulja

Način pripreme:
Lešnike propržiti i osloboditi opne pa ih krupno samleti ili fino iseckati. Pomešati lešnike sa izlomljenim napolitankama i zamesiti sve zajedno sa Nutellom. Oblikovati kuglice pa ih odložiti u frižider na sat vremena da se stegnu.  Ohlađene kuglice pomoću štapića za ražnjić umakati u čokoladu otopljenu na pari sa uljem, ređati u korpice i ostaviti da se glazura stegne.
Povremeno baciti pogled u frižider da vam kuglice ne bi misteriozno nestale. Koliko god vas privlačile izgledom i mirisom nemojte ih probati dok se potpuno ne stegnu jer će vam se neprijatno lepiti za zube. :)



PRIJATNO!

29.11.2010.

Esterhazi (eszterhazy) torta



Još jedna u nizu klasičnih torti. Kao i za mnoge druge klasične torte našla sam puno različitih recepata pa bi se moglo reći da je svaka majstorica dodavala nešto svoje tako da sam u početku bila prilično zbunjena koji je recept, ustvari, onaj pravi. Na kraju sam i ja napravila kombinaciju svih tih recepata i napravila možda najjednostavniju, ali vrlo ukusnu varijantu.

Potrebno je:
*za kore:
-10 belanaca
-10 kašika šećera
-200g badema bez ljuske
*za fil:
-10 žumanaca
-200g šećera
-2 kesice vanil šećera
-3 kašike gustina
-3dl mleka
-300g puera
*za glazuru:
-1 belance
-200g šećera u prahu
-1 kašika limunovog soka
-1 kašičica gustina
-50g čokolade

Način pripreme:
*kore:
Penasto umutiti belanca. Nastaviti mućenje i postepeno dodavati šećer, kašiku po kašiku. Na kraju varjačom umešati samlevene bademe. Na 8 kom.papira za pečenje isctrati krugove prečnika 26cm. Na svaki krug naneti istu količinu pripremljene mase i peći na 200 stepeni dok ne porumene.
*fil:
Umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom. Dodati gustin i pola decilitra mleka odvojenih od pripremljena 3dl, a ostatak mleka staviti da provri. U prokuvalo mleko zakuvati masu od žumanaca. Kada se ohladi dobro izmiksati i umutiti sa puterom.
*filovanje:
Staviti jednu koru na tacnu za torte pa je premazati sa otprilike jednim ipo kašikom fila, staviti sledeću koru i tako filovati redom do poslednje, s tim da ostane oko 2 kašike fila za premazivanje torte okolo i tek malo odgore.Dok je fil sveže nanet, sa strane tortu obložiti mlevenim bademima. Tako pripremljenu tortu odložiti u frižider na 2 sata da se malo stegne.
*glazura:
Belance, šećer, limunov sok i gustin pomešati pa mutiti žicom ručno dok se ne dobije fina, glatka, bela masa. Preliti preko torte. Čokoladu otopiti na pari pa kada se malo ohladi staviti u vrećicu sa malim otvorom i iscrtati po beloj glazuri spiralu ili koncentrične krugove pa čačkalicom ili štapićem za ražnjić vući linije, jednu od ivice ka sredini, pa sledeću od sredine ka ivici da se dobije šara karakteristična za ovu tortu. Odložiti je na hladno mesto da se glazura stegne.



PRIJATNO!

24.11.2010.

Pogačice sa droždinom



 Na početku da razjasnimo, ukoliko neko ne zna ili poznaje materiju pod drugim nazivom: droždina nije utroba neke egzotične životinje nego talog koji posle ceđenja masti i vađenja čvaraka ostane na dnu oranije ili šerpe. E, upravo to je prava stvar za pogačice, mnogo lakša za rad neko mleveni čvarci. Imala sam par pehova kada su te pogačice u pitanju, a problem je bio u obradi testa odn. pogačice treba da budu lisnate, ne baš kao klasično lisnato testo, ali da imaju slojeve, a moje su više bile kao municija za praćku: tvrde kao kamen. Ovog puta nisam smela da omanem, pravila sam ih u većoj količini nego što inače pripremam testo, a očekivalo se od mene da sve ispadne kako treba. I bilo je, osim što sam ispala malo štedljiva u soli, ali najvažnije od svega je da svi koji su ih probali još uvek imaju sve zube na broju :)

Potrebno je:
-500ml mleka
-1 kocka (50g) svežeg kvasca
-kašičica šećera
-1kg brašna
-300g droždine
-2 kašičice soli
-1 kašičica bibera
-1 jaje
-malo kima

Način pripreme:
U mlako mleko izdrobiti kvasac, posuti šećerom i po površini malo brašna. Kad kvasac krene izručiti ga u činiju, dodati so i postepeno dodavati brašno da se zamesi testo koje se ne lepi za prste i posudu. Testo podeliti na devet loptica. Droždinu malo ugrejati da se rastopi pa ako nije dovoljno slana posoliti i dobro pobiberiti.
Jednu lopticu testa razvući najtanje moguće pa je premazati kašikom droždine, pa razvući sledeću pa je staviti preko prve i sve tako redom razvlačiti i premazivati do poslednje koja se ne maže. Tako ćete dobiti jednu veliku kocku, otprilike 1,5cm debljine. Iseći testo na pogačice, poređati u pleh i ostaviti najmanje 45minuta da narastu. Pre stvljanja u rernu premazati ih umućenim jajetom i posuti kimom. Peći na 200 stepeni oko pola sata odn. dok ne porumene. Servirati mlake uz hladan jogurt.

P.S. Naravno, na isti način možete pripremiti i pogačice sa čvarcima. Umesto droždine testo premazujte samlevenim i začinjenim čvarcima. Najbolji su samleveni u ručnoj mašini za meso. U multipraktiku ostane krupnijih komada koji i nisu baš prijatni za jelo jer su obično jako tvrdi.


PRIJATNO!

23.11.2010.

Ajme, koliko nas je - šampinjoni i bukovače

Imala sam neke druge planove koji su se izjalovili zahvaljujući "bogatoj" ponudi gljiva na našem tržištu. Kao da sam zlato išla da kopam. Uz sav trud koji sam uložila ipak nisam uspela da nađem ništa drugo osim već dosadnih šampinjona i bukovače. Pored svega toga odlučila sam da ih za ovaj krug igre AJME, KOLIKO NAS JE koju je osmislila SNJEŽANA a čija je ovomesečna domaćica LUSITANIA pripremim na neki drugi način nego što ih inače spremam.

Juneće šnicle sa aromatičnim šampinjonima 



Potrebno je:
-600g junećih šnicli
-400g šampinjona
-1dl ulja
-so, biber
-peršunov list
-par struka mirođije
-origano, bosiljak
-malo soja sosa
-1 kašika brašna

Način pripreme:
Šnicle posoliti i pobiberiti, poslagati u nauljen tiganj, uliti pola decilitra vode i staviti na laganu vatru da se dinstaju dok u potpunosti ne omekšaju a sva tečnost ne ispari.
Razdvojiti drške od kapica šampinjona. Drške kasnije upotrebiti za sos ili čorbu. Šeširiće staviti u malo nauljen tiganj da se prodinstaju dok ne ispari sva tečnost koju su ispustili, potom ih posoliti, pobiberiti, ubaciti po prstohvat svih začina, dodati soja sos i preliti kašikom brašna razmućenog u malo vode. Pustiti da poklopljeno malo prokrčka.

PRIJATNO!


Musaka od bukovača 



Potrebno je:
-500g bukovača
-so, biber
-3 jajeta
-100g brašna
-300g mlevene junetine
-1 češanj belog luka
-1 manja glavica crnog luka
-1/2 kašičice aleve paprike
*za preliv:
-1 jaje
-2 dl mleka
-200g nekog tvrdog sira (kačkavalj ili trapist)

Bukovače oprati, posušiti, malo posoliti pa ih pohovati u brašno i umućena jaja. Odlagati ih na papirnu salvetu da se ocede od masnoće.
Mleveno meso posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckan beli luk i na sitno rende narendan crni luk, dodati i alevu papriku pa sve dobro izmesiti da se ujednači.
U vatrostalnu posudu poređati polovinu ispohovanih bukovača, preko rasporediti meso pa preko mesa staviti drugu polovinu bukovača. Peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata.
U međuvremenu pripremiti preliv od umućenog jajeta i mleka pa pečemu musaku preliti i obilno posuti narendanim sirom pa vratiti u rernu 10-tak minuta da se sir istopi.
Servirati sa velikom kuglom pavlake.

PRIJATNO!

16.11.2010.

FBI rukavice u gostima kod Mignonne

 Mislili ste da sam se ulenjila? Otišla opet na odmor? Digla ruke od kuvanja? Ne, ne, ne, dragi moji, uvukla sam se na jedno mesto, tražila, isprobavala, gledala, čitala, mešala, mutila, mesila, seckala, ma nema šta nisam. I sve to sa ogromnim zadovoljstvom. A i lepo smo se najeli. Ali baš lepo!
Verujte mi na reč, kada sam videla da u novom krugu igre FBI RUKAVICE koju je osmislila naša draga MAMAJAC istražujemo Mignonnin blog LA CUISINE CREATIVE bila sam spremna da zasučem rukave i krenem redom da pripremam sve recepte koje je objavila! Pratim njen blog odavno, mnogo pre nego što sam počela svoj da vodim i znam da je upravo to mesto puno lepih recepata i predivnih slika. Pored izobilja finih poslastica i još finijih slanih jela ipak sam morala da se odlučim za nekoliko. Evo šta se krčkalo kod mene:

Kajzerice 



Pošto je ovo recept dobrodošlice za sve špijune morali smo da ih okusimo za početak. Šta drugo reći osim da su savršene. Odlične i za slatku i slanu varijantu. Orginalni recept možete pogledati OVDE. Iako sam malo smanjila količinu kvasca moje kajzerice su baš lepo narasle :)



Potrebno je:
-300ml mleka
-1/2 kocke svežeg kvasca
-1 kašičica šećera
-oko 700g brašna
-1 1/2 kašičica soli
-100ml ulja
-2 jajeta
-susam

Način pripreme:
U činijicu sipati pola decilitra mlakog mleka, u to izdrobiti kvasac, posuti šećerom i jednom kašičicom brašna pa ostaviti da kvasac krene. U posudu za mešenje sipati nadošli kvasac, polovinu ulja, jedno jaje, ostatak mleka pa postepeno dodavati brašno da se zamesi lepo glatko testo.Pri kraju dodati ostatak ulja i još malo izmesiti. ostaviti 1 sat da se testo odmori, potom ga podeliti na 8 loptica, poređati ih na pleh pa ostaviti još pola sata da narastu. Pre pečenja ih zaseći,premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 190 stepeni oko pola sata da lepo porumene.



Rolada od piletine



OVAJ RECEPT me je privukao prvenstveno jer u sebi ima jedan izazov. Izazov za mene je bilo odvajanje kože sa celog pileta u komadu, što nikada nisam ni pokušala da uradim. Sada bar znam da to i nije tako težak posao kao što sam ja mislila, a celo jelo se ustvari jako brzo pripremi. Što se tiče ukusa citiraću jednog od degustatora ovog jela: "Što je ovo dobro!!! Čime je punjeno?". Upravo tu je tajna jednostavnosti ovog recepta. Sve što je potrebno je da imate jedno pile i praktično sve je tu! A ukus neverovatno dobar! Jedini prilog koji sam servirala uz ovu roladu bila je obična salata od svežeg crvenog kupusa. Svaki drugi prilog bi bio suvišan.



Potrebno je:
-1 pile
-150g tankih režnjeva slanine
-2 parčeta hleba
-1dl mleka
-1 jaje
-peršunov list
-so, biber
-1 glavica crnog luka

Način pripreme:
Odvojiti kožu sa pileta u jednom komadu, koliko god je to moguće. Belo meso odvojiti od kosti i iseći na šnicle. Meso sa bataka i karabataka odvojiti od kosti. Kosti i ostatak pileta iskoristiti za supu ili BELU ČORBU. Meso bataka i karabataka usitniti u multipraktiku pa ubaciti unutra i jaje, sitno seckan crni luk, peršunov list, so, biber i hleb prethodno namočen mlekom pa sve zajedno malo izmiksovati.
Na aluminijumsku foliju raširiti pileću kožu, preko nje poslagati režnjeve slanine, preko staviti nadev pa saviti rolat i zamotati u foliju. Staviti rolat u tepsiju nalivenu sa malo vode i peći 50 minuta. Potom skinuti foliju i peći još pola sata da rolada porumeni. Ostaviti malo da se prohladi pre sečenja (ako možete da izdržite jer mnoooogo dobro miriši).



Čemberlen torta



Postavila sam pred sebe zadatak da isprobam sve klasične opštepoznate recepte za torte. Krenula sam sa Doboš tortom, a sledeća na listi je bila Esterhazi torta. Međutim Mignonne mi je pobrkala lončiće sa ČEMBERLEN TORTOM koja je morala biti isprobana. Nisam bila lenja i pročitala sam i sve komentare objavljene uz ovaj recept.Gospodin Dade je, između ostalog, spomenuo da je brašno suvišno u korama, tako da sam ih ja spremala bez brašna i odlično su ispale.Jedini problemčić koji sam imala je što u kupovini nisam našla puter domaćih proizvođača koji je jeftiniji od uvoznih, međutim, pošto bi zamena putera za margarin za ovako prefinjenu tortu bila čist greh "izula" sam se za Meggle puter. I posle svega to ova torta i zaslužuje. Vredna je svakog minuta provedenog u kuhinji tokom pripreme. Fanastičan spoj ukusa čokladnog fila i grilijaša sa lešnicima prosto mami na još! Šlag umućen sa instant kafom zaokružuje igru ukusa u savršeno jedinstvo za uživanje svim čulima. I pre nego što sam počela da je pravim znala sam da će biti pravi pogodak.



Potrebno je:
*za kore:
-12 belanaca
-12 kašika šećera
-300g oraha
*za fil:
-12 žumanaca
-12 kašika šećera
-70g čokolade
-250g putera
-2 kesice vanil šećera
-2 kašike kukuruznog skroba
-2,5dl mleka
*za grilijaš:
-150g šećera
-100g prženih lešnika
*za dekoraciju:
-300g šlaga u prahu
-3dl vode
-1 kašičica instant kafe
-50g čokolade
-50g margarina
Način pripreme:
*kore:
Dobro umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera pa na kraju umešati 100g mlevenih oraha. Masu izliti u okrugli pleh prečnika 26cm i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Ispeći još dve ovakve kore.
*fil:
Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera na pari pa kada počne da se zgušnjava ubaciti čokoladu i mešati žicom dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi pa umutiti sa 125g putera.
U posudi umutiti 2 žumanca sa 2 kašike šećera, dodati 2 kašike kukuruznog skroba i pola decilitra mleka pa mutiti da postane glatko. Ostatak mleka staviti da prokuva sa vanil šećerom pa zakuvati umućena žumanca. U ohlađeno umutiti 125g putera.
Oba fila sjediniti i po potrebi ostaviti u frižider da se malo stegne pre filovanja.
*grilijaš:
U šerpici upržiti šećer na dobije mrku boju pa mu dodati lešnike. Masu izliti na nauljen pleh pa kada se prohladi samleti u blenderu.
*šlag:
Instant kafu razmutiti u 0,5dl mlake vode. Prah za šlag umutiti sa ostatkom vode, potom dodati razmućenu kafu i još malo mutiti da se dobije željena čvrstoća šlaga.
*dekoracija od čokolade:
Na pari istopiti čokoladu i margarin. Ostaviti da se malo prohladi pa masu sipati u špric ili fišek od masnog papira ili najlon vrećicu kojoj je tek malo odsečen jedan vrh i na masnom papiru iscrtati oblik kojim želite da ukrasite tortu. Ostaviti u frižider da se stegne.
*filovanje:
Prvu koru premazati trećinom fila pa preko fila obilno posuti grilijašom. Staviti drugu koru, prethodno malo premazanu filom sa donje strane da bi se grilijaš lepo slepio, pa je filovati kao i prethodnu. Treću koru premazati samo filom bez posipanja grilijašom. Celu tortu premazati šlagom i napraviti ukrase od šlaga špricem za dekoraciju. Ukrase od čokolade lagano odvojiti od masnog papira i pažljivo postaviti preko šlaga.



Ekleri



Ekleri dođu nešto kao brat blizanac od princes krofni, a pošto kod mene ima mnogo obožavalaca ove poslastice morali smo da isprobamo MIGNONNIN RECEPT. U podne bila puna tepsija, a uveče, kao nekom magijom, prazna. Po receptu ide mala količina šećera, samo 5 kašika, a to je sasvim dovoljno. U suprotnom bi, zbog preliva od čoklade kolač bio suviše "jak". Ovako je sve ispalo taman. I stamanjeno je!



Potrebno je:
*za testo:
-1dl ulja
-2,5dl vode
-170g brašna
-5 jaja
*za fil:
-4 žumanca
-5 kašika šećera
-2 kesice vanil šećera
-7,5dl mleka
-150g brašna
*i pride:
-50g čokolade
-50g margarina

Način pripreme:
U šerpicu sipati ulje i vodu da provri pa dodati sve brašno odjednom i dobro izmešati. Kada se masa malo prohladi dodati jedno po jedno jaje. Ja sam ih mešala varjačom (old school). Špricem istiskivati trake duge oko 5cm na masni papir pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ostaviti da se ohlade pre filovanja.
Za fil umutiti žunamca sa šećerom, vanil šećerom, brašnom i malo mleka a ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati žumanca u mleko.
Ohlađenim filom puniti eklere presečene po pola pa preko "kapice" preliti čokoladom otopljenom sa puterom na pari.



Verujem da je svako ko je učestvovao u ovom krugu igrice oduševljen Laninim jelima. Onima koji nisu dosad probali nešto sa ovog bloga toplo preporučujem da pripreme bilo šta, bilo koji recept, sigurna sam da će biti zadovoljni! Prijatno vam bilo kao što je i nama!

P.S. Već su me pitali: "Kad ćeš opet praviti nešto sa ONOG bloga?" :)

PRIJATNO!



11.11.2010.

Losos sa rizi-bizijem


Opet riba! I opet riža! Pa šta ću kad volim! Najviše uz ribu volim rižu, nije bitno na koji način. I ovog puta sam koristila integralni pirinač jer je mnogo ukusniji od glaziranog, bez obzira što mu treba mnogo više vremena da se skuva.

Potrebno je:
-filet lososa
-3 kašike kukuruznog brašna
-1 kašičica aleve paprike
-glavica crnog luka
-1 šargarepa
-pola šoljice integralnog pirinča
-šolja graška
-so, biber
-150ml soka od paradajza
-3 šoljice vode


Način pripreme:
Luk sitno iseckati i prodinstati na ulju zajedno sa šargarepom isečenom na kolutiće. Kad malo omekša povrće dodati pirinač i nastaviti sa dinstanjem. Kada pirinač počne da cvrči dodati i grašak pa naliti vodu. Kuvati oko pola sata uz povremeno mešanje. Kada pirinač nabubri jelo posoliti, pobiberiti i sipati sok od paradajza. Kuvati još 20-tak minuta.
Filet lososa iseći na komade pa samo malo uvaljati u kukuruzno brašno pomešano sa kašičicom aleve paprike i pržiti na ulju.
Servirati sve zajedno i uživati u jelu uz čašu vina!!

PRIJATNO!

07.11.2010.

Princes krofne


Ako ste blagosloveni time da ste mama jedne princeze ili poznajete neku princezu onda svakako morate znati da napravite princes krofne, jer to je omiljena poslastica svih princeza na ovom svetu. One vole da ih jedu same, svojim ručicama i da se umažu od nosa do brade, i da mljackaju dok se slade. Posle se one urede, jer princeze ne smeju biti musave, ali ako se umažu princes krofnama onda im je oprošteno.

Potrebno je:
*za krofnice:
-1dl ulja
-1dl vode
-100g brašna
-prstohvat soli
-4 jaja
*za fil:
-5 žumanaca
-5 kašika šećera
-5 kašika kukuruznog skroba
-500ml mleka
-250g putera


Način pripreme:
*krofnice:
Sipati u šerpicu vodu i ulje, dodati prstohvat soli i staviti da provri. U provrelu tečnost sasuti celu količinu brašna i mešati dok se ne napravi lepa, ujednačena grudva testa. U vruće testo odmah umešati jedno jaje. Ostaviti 2-3 minuta da se prohladi pa dodavati preostala 3 jaja, jedno po jedno, mešajući varjačom. Gotovo testo treba da je lepljivo ali čvrsto, da drži oblik, ne razliva se. Kašičicom ili špricem za dekorisanje stavljati krofnice na masni papir u tepsiju. Ova količina testa je dovoljna za 20 krofnica. Napraviti dosta razmaka između jer će jako narasti prilikom prečenja. Peći ih na 180 stepeni oko 20 minuta. Nikako prilikom pečenja ne otvarati rernu dok kroz staklo ne vidite da su krofnice već počele da rumene jer će u suprotnom da se spuvaju.Gotove krofne izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
*fil:
Žumanca, šećer i gustin umutiti žicom za mućenje pa zakuvati u prokuvalo mleko. Kada se ohladi umutiti sa puterom. Fil kašičicom ili špricem za dekoraciju nanositi u krofnice presečene po pola pa vratiti "kapice". Posuti šećerom u prahu.
Mogu se napuniti i običnim pudingom od vanile ali moja princeza ipak više voli ovaj fil od žumanaca.
Može se preko žutog fila naneti i umućena slatka pavlaka ili eventualno neko voće, sve zavisi šta vaše princeze preferiraju.

PRIJATNO!

04.11.2010.

Piletina sa pirinčem i prokeljom


Ponekd volim da pripremam jela u kojima je dominira prilog. Ustvari razmišljanje šta da kuvan sutra nekad se svede na to šta da pripremim uz meso. Ovaj recept je takav da je zapravo meso prilog uz povrće!
Sećam se, pre destak godina pita me prijateljica koja živi u inostranstvu gde ima da se kupi prokelj, objašnjavajući mi da je to povrće koje izgleda kao male glavice kupusa. Ja sam znala kako izgleda, ali sam ga videla na slici, a na pijaci ne! Kada se prokelj pojavio "u našem šoru" prvo mi je ona pala na pamet: "Evo Ena tvojih kupusića!" I danas kad god kuvam prokelj mislim na moju Enu i njene kupusiće.

Potrebno je:
-1 belo pileće meso sa kostima.
-2 glavice luka
-1 šargarepa
-1/2 šolje pirinča
-1 kašika soja sosa
-250g prokelja
-so, biber, aleva paprika
-150ml soka od paradajza
-100ml vode
-1dl ulja

Način pripreme:
Pileće meso odvojiti od kosti pa iseči uzduž na šnicle, posoliti i ispržiti u tiganju na malo ulja. Kost od piletine staviti u šerpicu naliveno vodom da se skuva.
Na ulju propržiti sitno naseckanu jednu glavicu luka, dodati pirinač, propržiti još malo pa naliti supom od pileće kosti. Kada provri kuvati oko 5 minuta pa poklopiti i skloniti sa strane da pirinač nabubri pa tek onda posoliti i dodati soja sos..
Prokelj oprati. Na ulju propržiti drugu glavicu luka, sitno iseckanu, i šargarepu isečenu uzduž na štapiće, posoliti, pobiberiti, dodati kašičicu aleve paprike pa sve zaliti sokom od paradajza i vodom. Kada prokuva ubaciti prokelj i kuvati dok se tečnost potpuno ne ukuva.
Staviti kuvani pirinač na tanjr pa preko staviti pileće meso. Šargarepu lagano izvaditi iz šerpice sa prokeljom pa poslagati preko piletine. Prokelj servirati pored piletine i pirinča.


PRIJATNO!

02.11.2010.

Sardine na ulju


Saznanje za drugu trudnoću me zateklo pre dve ipo godine na obali Jadranskog mora. To je ujedno i bilo logično objašnjenje mog odjednom naraslog apetita prema morskim sprecijalitetima. Znam da se mnogim ženama u trudnoći obično gadi riba i morski plodovi, ali kod mene to hoće ponekad da bude sve nešto unatraške. Svaki, ali svaki dan sam imala neodoljivu želju za lignjama, ribama i drugim divnim letnjim morskim jelima. Taj apetit se nastavio i na kopnu po povratku kući. Zamrzivač sa bila napunila skušom, filetima lososa, lignjama, škarpinom i tamanila ih svakodnevno. Taj način ishrane, uz mnogo kiselih salata je najverovatnije zaslužan za to što sam iz cele priče izašla sa samo 3kg viška za razliku od prve trudnoće iz koje sam izašla sa celih 20kg više.
Iz nekog, najverovatnije ekonomski opravdanog zakona tržišta, u marketim se tek pred velike postove nađe veći izbor smrznute ribe, a cene krenu nebu pod oblake. Kako bi zadovoljili i potrošače plićeg džepa po prvi put sam u jedinom lancu marketa koji postoji ovde, naišla na pakovanje smrznutih sardina koje su bile najjeftinija riba u ponudi, a kojih ranije nije bilo. Reših da probam, ne toliko zbog cene, mada znam u poslednje vreme da se inatim potrošačkom društvu, koliko zbog radoznalosti.
Šta sam zaključila nakon pripreme i konzumiranja dotične ribe? Sardina je vrlo nežna riba, meke, gotovo svilene srtukture, sa vrlo tankim koščicama i izrazito finog ukusa. Greška koju sam načinila je da je nisam zarezala sa strane, što svakako treba učiniti da bi te fine koščice zajedno sa mesom bile hrskave i jestive bez da prave probleme prilikom konzumacije.Ovako su bile suviše tanke i meke da bi se mogle očistiti, a prilikom žvakanja su se uvlačile između zuba što i nije baš bilo prijatno.Ukus je vrlo lagan i nekako sofisticiran, više pogodan za intimnu večeru nego za običan svakodnevni ručak. Vino je, naravno, obavezno!

Potrebno je:
-600g sardina
-so
-sok od 1 limuna
-1 kašika brašna
-2dl maslinovog ulja

Način pripreme:
Sardine dobro oprati pa posušiti krpom ili papirnim ubrusom pa zaseći sa strane na 3-4 mesta popreko. Posoliti i preliti limunovim sokom i ostaviti 15-tak minuta da se marinira. Potom ribu uvaljati u brašno i peći na zagrejanom ulju dok ne dobije rumenu boju.
Servirati uz pomfrit i salatu od svežeg povrća. Ukoliko volite beli luk obavezno pripremite i marinat od sitno seckanog belog luka, prešunovog lista i maslinovog ulja koji ćete servirati uz gotovu prženu sardinu.



PRIJATNO!