Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

27. 2. 2012.

Juneći ragu



U poslednje vreme se trudim da uz jela, uz koja smo obično jeli testeninu, kao prilog serviram pirinač, onako klot, samo skuvan u vodi. Sve takve ručkove moja deca zovu Survivor, mada i nema baš mnogo veze sa preživljavanjem u prirodi, ali ako njima to otvara apetit ja sam srećna i zadovoljna. I zadovoljni su pirinčem, i ne pitaju šta ide uz taj pirinač i pojedu sve.
Kada je izbor mesa za ovo jelo u pitanju, ovom prilikom sam bila prinuđena da ga pripremam od rozbratne i to samo zato što smo u nedelju zaseli uz Đokovića (da, da, nedelja za finala prošle nedelje) pa smo kod mame i ručali, tako da pripremljeni komad junetine nije završio u supi i paradajz sosu, kao što Bog zapoveda, a nije bilo moguće smestiti ga u zamrzivač, a nije nam se ponovo jelo supe i sosa (volimo, ali ne svaki dan). U svakom slučaju ragu obično spremam od junećeg buta, a ovog puta od rozbratne, bez koske, naravno.

Potrebno je:

-500g junećeg mesa u komadu
-2 velike glavice crnog luka
-2 čena belog luka
-2 velike šargarepe
-1 koren paštrnaka
-peršunov list
-2 lovorova lista
-1 vrhom puna kašičica mlevene crvene paprike
-2 dl soka od paradajza
-malo ulja
-so, biber
-tucana ljuta paprika ako želite i smete

*za prilog:
-1 šolja pirinča
-1dl ulja
-3 šolje vode
-so



Način pripreme:

Iseckati šargarepu na kolutove i paštrnak na kockice pa staviti na zagrejano ulje da se proprži. Kada šargarepa malo omekša i ulje dobije žutu boju od šargarepe dodati sitno seckan crni i beli luk i lovorov list. Poklopiti i ostaviti na vrlo tihoj vatri da se dinsta u sopstvenom soku. Kada sva tečnost ispari, luk postane staklast i počne lagano da se prži dodati juneće meso isečeno na kockice (neko voli sitnije, neko krupnije, ja preferifam srednje), promešati i poklopiti da se nastavi dinstati u sopstvenom soku. Ako kojim slučajem nema dovoljno tečnosti i počne da zagoreva, a meso još nije skuvano dodati najminimalniju moguću količinu vode. Pri kraju dodati so, biber, crvenu papriku, sok od paradajza i sitno seckan peršunov list. Promešati, ostaviti da se krčka još 5-7 minuta pa skloniti sa šporeta.
Pirinač staviti na vrelo ulje pa kada počne da cvrči i pucketa naliti vodu. Kuvati na laganoj vatri dok pirinač ne upije svu tečnost. Na kraju posoliti i ostaviti poklopljeno da odstoji 10-tak minuta.
Servirati ragu sa kuvanim pirinčem.

PRIJATNO!

2 коментара:

  1. Sjajan recept, super izgleda. I meni uz ovo najbolje pase riza, a volim je na sve nacine.

    ОдговориИзбриши
  2. volim ovako s rižom, volim ja i tjesteninu, ali uz ovakvo jelo mi riža bolje paše

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!